Joe Biden: CFR: s återkomst

Ett Joe Biden-ordförandeskap betyder en “återgång till normalitet” helt enkelt för att det betyder att USA: s råd för utrikesförbindelser (CFR) återvänder.

År 2008 fick Barack Obama namnen på hela sitt framtida kabinett redan en månad före sitt val av CFR Senior Fellow (och Citigroup-bankir) Michael Froman, som ett e-postmeddelande från Wikileakssenare avslöjade. Följaktligen fylldes nyckelposterna i Obamas kabinett nästan uteslutande av CFR-medlemmar, vilket var fallet i de flesta skåp sedan andra världskriget. För att vara säker var Obamas republikanska motståndare från 2008, den avlidne John McCain, också CFR-medlem. Michael Froman förhandlade senare TPP och TTIP internationella handelsavtal innan han återvände till CFR som en framstående kollega.

År 2017 avbröt CFR: s mardröm President Donald Trump omedelbart dessa handelsavtal – för att han betraktade dem som skadliga för den amerikanska inhemska industrin – vilket gjorde det möjligt för Kina att ingå ett eget, nyligen meddelat RCEP-frihandelsområde , som omfattar 14 länder och en tredjedel av den globala handeln . Trump avbröt också andra CFR-prestationer, som det multinationella kärnkraftsavtalet i Iran och FN: s klimat- och migrationsavtal, och han försökte, men till stor del misslyckades, att dra tillbaka amerikanska trupper från Östasien, Centralasien, Mellanöstern, Europa och Afrika, därmed allvarligt äventyrar det globala amerikanska imperiet som byggts under årtionden av CFR och dess 5000 elitmedlemmar .

Inte överraskande gillade de flesta amerikanska medier , vars ägare och redaktörer själva är medlemmar i CFR , inte president Trump. Detta gällde också för de flesta europeiska medier, vars ägare och redaktörer är medlemmar i internationella CFR-medlemsförbund som Bilderberg-gruppen och den trilaterala kommissionen, grundad av CFR-direktörer efter erövringen av Europa under andra världskriget. Dessutom var det ingen ringare än CFR som 1996 förespråkade ett närmare samarbetemellan CIA och media, dvs en omstart av den berömda CIA-operationen Mockingbird . Historiskt sett har OSS- och CIA-direktörer sedan William Donovan och Allen Dulles alltid varit CFR-medlemmar.

Joe Biden lovade att han skulle bilda “det mest skiftande skåpet” i USA: s historia. Detta kan vara sant när det gäller hudfärg och kön, men nästan alla hans viktigaste framtida regeringsmedlemmar har en sak gemensamt: de är verkligen medlemmar i US Council on Foreign Relations .

Så är fallet för Anthony Blinken (delstat), Alejandro Mayorkas (inrikes säkerhet), Janet Yellen (statskassan), Michele Flournoy och Jeh Johnson (kandidater till försvar), Linda Thomas-Greenfield (FN: s ambassadör), Richard Stengel (USA Agency for Global Media; Stengel kallade propaganda “en bra sak” vid en CFR-session 2018), John Kerry (Special Envoy for Climate), Nelson Cunningham (kandidat för handel) och Thomas Donilon (kandidat till CIA-direktör).

Jake Sullivan, Bidens nationella säkerhetsrådgivare, är (ännu) inte CFR-medlem, men Sullivan har varit seniormedlem vid Carnegie Endowment for International Peace (en tankesmedja som “främjar aktivt internationellt engagemang från USA”) och medlem i USA: s tyska Marshallfondens “Alliance for Securing Democracy” (en stor initiativtagare till “Russiagate” desinformationskampanj för att begränsa Trump-presidentskapet), som båda drivs av ledande CFR-medlemmar.

De flesta av Bidens CFR-utvalda kandidater stödde nyligen USA: s krig mot Afghanistan, Irak, Libyen, Syrien och Jemen samt regimförändringen 2014 i Ukraina. Det är inte förvånande att den neokonservativa Max Boot, CFR Senior Fellow i National Security Studies och en av de mest högljudda motståndarna till Trump-administrationen, har kallat Bidens framtida kabinett “America’s A-Team” .

Efter fyra år av “populism” och “isolationism” kommer således ett Bidens ordförandeskap att innebära att rådet om utrikesförbindelser återvänder och fortsätter en tradition på mer än 70 år . Faktum är att CFR grundades 1921 som svar på “1920-traumaet” , när USA: s president Warren Harding och den amerikanska senaten blev isolationistiska och avstod från USA: s globala ledarskap efter första världskriget. 2016 återaktiverade Donald Trumps “America First” -kampanj. detta 100 år gamla utrikespolitiska trauma.

Var ”presidentvalet 2020” stulen ”, som vissa hävdar? Det finns säkert indikationer på signifikanta statistiska avvikelser i viktiga demokratstyrda svängstater. Huruvida dessa var avgörande för valresultatet kan vara upp till domstolarna att avgöra. Hur som helst kan Joe Biden mycket väl vara den första amerikanska presidenten som är känd för att vara inblandad i internationell korruptioninnan han till och med tillträder.

Varför är de flesta amerikanska och internationella medier knappast intresserade av detta? Tja, varför skulle de?

By  Swiss Policy Research

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s