Euron är en nordamerikansk skapelse.Robert Mundell – är far till Europa

 

Född i Kanada, Mundell undervisat vid University av Chicago för 7 år, och har sedan dess undervisat vid Columbia University i New York för mer 42 år. *

Men inte Mundell skapa euron för att hjälpa Europa?

Inte enligt Guardian, oberoende och BBC undersökande journalisten Greg Palast, som förklaras i sin bok Vulture picknick:

Som gett upphov till denna grymma lilla jäveln mynt?

Jag ringde sin förälder, professor Robert Mundell. Mundell är känd som Fadern av euron. Euron är ofta omtalas som ett sätt att förena EU efterkrigs tillsammans känslomässigt och politiskt och att ge denna enat Europa ekonomisk makt att konkurrera med USA ekonomi.

Det är skitsnack.

Euron uppfanns i New York, New York, vid Columbia University. Professor Mundell uppfann både euron och ledstjärnan för Thatcher-Reagan regeringen: “utbudsekonomi” eller, som George Bush Sr. korrekt att kalla det “. Voodoo Economics” Reagan-Thatcher voodoo och euron är två sidor av samma mynt. (Aj! Vissa vitsar ont.)

Liksom järn Lady och president Gaga. Euro är oflexibel. Det vill säga när du går med i euron, kan din nation inte bekämpa recession med hjälp av finans- eller penningpolitik. Som lämnar “lönesänkning, finanspolitiska begränsningar (skär statliga jobb och förmåner) som enda utväg i kris,” The Wall Street Journal berättar med glädje-och utförsäljningar av statlig egendom (privatiseringar).

Varför Euro, professor? Dr. Mundell sa att han var upprörd över zonindelning regler i Italien som inte tillåter honom att göra sin kommod där han ville i sin villa där. “De har regler som säger att jag inte kan ha en toalett i det här rummet. Kan du föreställa dig?”

Jag kunde inte riktigt. Jag har inte en italiensk villa, så jag kan inte riktigt föreställa sig bördan av kommod placering begränsning.

Euron kommer så småningom att du kan sätta din toalett någon jävla plats du vill.

Han menade att det enda sättet att regeringen kan skapa jobb är att skjuta folk, skära fördelar, och, framför allt, skär de regler och förordningar som begränsar verksamheten.

Han sa till mig: “Utan finanspolitik, är det enda sättet nationer kan hålla jobb genom konkurrens minskning av reglerna för företagen.” Förutom skål plats, han talade om arbetsrätt, vilket höjer priset på rörmokare, miljöbestämmelser, och , naturligtvis, skatter.

Nej, jag gör inte det här. Och jag säger inte euron infördes på det gamla landet bara så professorn kunde placera sin toalett på en plats för maximal njutning. Euron är gammalmodiga som en anti-reglering tvångströja som skulle eliminera liter per spolning lagar, spola bort restriktiv bankreglering, och alla andra statliga kontroller.

Nu ser förstörelsen av Greklands suveränitet göra lite mer känsla?

Som Palast påpekade i Guardian:

Tanken att euron har “misslyckats” är farligt naiv. Euron gör exakt vad dess stamfader – och de rika 1% -ers som antagits det – förväntade och planerade för att göra.

***

För honom var euron inte om att förvandla Europa till en kraftfull, enad ekonomisk enhet. Det handlade om Reagan och Thatcher.

***

Och när kriser uppstår, ekonomiskt avväpnade nationer har lite att göra men torka bort statliga regleringar grossist, privatisera statliga företag en masse, snedstreck skatter och skicka den europeiska välfärdsstaten ner i avloppet.

***

Långt ifrån misslyckas, euron, vilket var Mundell baby, har lyckats förmodligen bortom dess vildaste drömmar.

Med andra ord var Euro avsedd att införa en Chockdoktrinen tvångs på Europa, där de stora bankerna stripp Grekland och andra länder i sina offentliga tillgångar, plundring, plundring och plundring dem deras naturresurser och rikedom.

Översatt Alfons

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s