EU blundar för den Baltiska extrem högern.

 

I de Baltiska EU länderna ser men en ny kult som företräds av veteraner från ”Waffen – SS. Denna högerextrema kulten ignoreras av EU – Politikerna, man ignorera  även aktiviteterna  av högerextrema grupper och miliser i Ukraina. Efraim Zuroff från Wiesenthal Centrum varnar för ett farligt blandning av anti-ryska och antisemitistiska strömningar.

Efraim såg i Baltikum en glorifiering av de estniska, lettiska och litauiska SS – veteraner som frihetskämpar. Dessa personer marschera varje år i en så kallad minnes marsch i dessa Baltiska länder till minnet av Waffen SS.

Tyska tidningen ”Wirdschafts Nachrichten (DWN): Du var förra veckan i Baltikum, för att beskåda olika marscher av Gamla-Nazister och Neo-Nazister. Vad försiggår i dessa tiden i Estland, Lettland och Litauern?

Efaim: Under en trettio dagar pågick i Baltikum fyra Nazi – Demonstrationer, där det deltog tusentals medlemmar. I den litauiska huvudstaden Vilnius, och i Stade Kaunas, i den estniska huvudstaden Tallinn, samt i den lettiska huvudstaden Riga pågick Nazi-demonstrationer, där deltog ett stort antal veteraner från Waffen-SS. Demonstrationer i Kaunas, Tallin och Vilnius, pågick under den nationella helgdag, för oberoendet av Estland och Litauern. Demonstrationen i Riga gjorde pågick under en vanlig demonstration.

DWN: Kan du beskriva för oss medborgarnas reaktioner?

Efraim: Vad som förvånade mig var att demonstrationen i Riga påhejades av många medborgare. Det fanns även nazi deltagare från andra EU länder, som Slovakien och Estland i demonstrationen. Jag kan med bestämdhet fastslå: Ju äldre personerna är, desto rasistiska, minoritet fientlig och antisemitisk är de. Men det finns personer med  mer demokratiska åsikter bland den yngre befolkningen.

DWN: Vilken roll spelade den ”Lettiska Legionen” av Waffen SS i andra världskriget?

Efraim: De lettiska SS – medlemmarna deltog inte i ”HOLOCAUST”, men före Holocaust var flertal personer involverad i den lettiska säkerhetstjänsten, där man mördade judar.Dessa mord utförde man innan man blev medlem i Waffen SS. Efter inträde i Waffen SS, deltog de i kriget mot Sovjetunionen. Dessa personer är mycket anti – ryska, anti – semitiska och i mycket rasistiska.

En del av Balterna vill ge världen intrycket, att dessa SS-soldater inte är rasister, utan FRIHETSKÄMPARE.

 DWN: Är den anti-ryska och anti-semitiska inställning mycket utbredd i Baltikum?

Efraim: Anti-ryska mentaliteten är mycket utbred. Judarna behandlas som kollaboratörer till Sovjetunionen, så judar anses av balterna som förrädare. Många av judar som nu bor i Estland och Lettland, kommer sedan 1950 från Ukraina. Balterna kallar oftast judar ”Jude-Bolschewiker”, för att hitta ett samband mellan det dåvarande Sovjet. Det stämmer att judar i Baltikum först tyckte det var bra att Sovjet inmarscherade, och ansågs som befriare. Men alternativet mot Sovjet var Auschwitz och folkmord. Vad skulle dessa judar ha gjort?

DWN: Ni har arbetad för att Putin skall komma till det årliga minneshögtiden i Auschwitz, men detta skedde inte.

Efraim: Den Ryska Presidenten har rätt att få deltaga i denna minneshögtid i Auschwitz. Det var den Röda Armén som befriade Auschwitz och såg till att massmorden upphörde. Det var den Sovjetiska armen, som spelade en viktig roll i det slutliga nederlaget av det Tredje Riket. I denna operation gjorde ryssarna stora uppoffringar. Med andra ord, om det var någon som förtjänade att delta i minneshögtiden, så var det Vladimir Putin.

Denna artikel är från: “Deutsche Wirtschafts Nachrichten”

Alfons

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s