Schweiz drar tillbaka sin ansökan till EU.

Efter att det schweiziska nationalförsamlingen röstade för att inte ansöka för ett EU medlemskap, med 27 mot och 13 för samt 2 röster nedlagda, på en motion från SVP-parlamentsledamot Lukas Reimann, som föreslog att man skulle annullera medlemskaps ansökan från 1992. Nationalförsamlingen röstade redan I Mars på samma motion. 126 för att lämna 46 mot samt 18 nedlagda röster.

Hur drar man ett 24 årigt anslutnings ansökan tillbaka, som har legat I en källare i ett arkiv I Bryssel? Bundesrådet meddelade den 1 att ansökan kan anses som tillbaka dragen, menade Didier Burkhalter.

Även I den stora kammaren motsatte sig FDP-förbundsråd mot motionen, men detta var till ingen nytta, samtidigt som man ansåg att det betydde ingenting för EU. EU visste, att ansökan av den förre detta EWG medlemmen fortfarande gällde.

Ingen som talade I parlamentet ansåg att ansökan hade någon större betydelse. Man menade att det politiskt var ointressant, och att den var ett rent  symboliskt och diplomatiskt dokument.

Politisk Phychos-Hygiene

Karin Keller-Sutter (ST.Gallen, fdp.) pläderade för ett tillbakadragande av ansökan. Det ger I praktiken varken några fördelar eller nackdelar. Med detta kan Schweiz nu dra ett streck över denna ansökan angående detta dokument, och engagera sig för framtiden istället. Thomas Minder (Schaffhausen, partilöst) ville avsluta detta tema snabbt och utan komplikationer, då idag bara “idioter” önska att ingå I EU.  Det är bättre att avsluta reellt, menade Daimian Müller (Luzern, fdp.) Island har haft modet att avstå från sin ansökan till EU.

Joa Eder väntade sig att återkalla denna ansökan, kan bringa en bättre atmosfär4 och jämnvikt I den schweiziska politiken.

Det är ganska belysande att Sveriges radio eller TV inte förmedlade denna nyhet. Det visar återigen hur den svenska journalistiska kåren, är en kår som är köpta av medierna att bara förmedla nyheter som inte talar emot EU. Man har nu fler journalister I Storbritannien för att övertyga den svenska befolkningen hur viktig detta medlemskap I EU är för Europa. Både Schweiz och Island anser inte att man behöver vara medlem för att utvecklas, utan landet får en självständig och för medborgaran social  politik, som förhoppningsfullt leder till att våra politiker inte snegla mot Bryssel innan de beslutar om sociala jämställda demokratiskt val.

Harald von Schlippenbach

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s